רופא כלי דם פרטי פרופ' אריה בס

פצעים קשיי ריפוי

הזרקות קצף לורידים על ידי כירורג מומחה לכלי דםקיים קשר בין סוכרת לבין היכולת של הגוף לרפא את פצעיו. הסוכרת נוצרת כאשר הגוף לא מסוגל לייצר אינסולין או להשתמש בו. האינסולין הוא הורמון המאפשר לגוף להפוך גלוקוז או לסוכר – לאנרגיה. אם הגוף שלך מתקשה לחילוף החומרים של הגלוקוז, הדבר עלול להוביל לרמות גבוהות של סוכר בדם. מצב זה יכול להשפיע על יכולתו של הגוף לרפא פצעים.

אנשים עם סוכרת נוטים לסבול מפצעים קשיי ריפוי, פצעים המתפתחים במהירות אך מחלימים באיטיות רבה. לכן חשוב להיות מודעים לכך ולדעת למה לשים לב בגוף.

למרות שחתכים, פצעים, שריטות ושלפוחיות יכולים להיגרם בכל אזורי הגוף, פגיעה ברגליים היא הנפוצה ביותר אצל אנשים עם סוכרת. פצע קטן על כף הרגל, יכול להתפתח במהירות לפצע שלא עובר ולכיב בכף הרגל.

כיבים בכף רגל סוכרתית עלולים להיות חמורים ביותר אם לא יטופלו בזמן. בין 24%-14% מהאנשים עם סוכרת אשר מפתחים כיב, יצטרכו בסופו של דבר לעבור קטיעה של חלקה התחתון של הרגל.

מסיבה זו, חשוב מאוד שתערכו בדיקות עצמיות באופן קבוע ותעקבו מקרוב אחר כל פצע שמופיע בגוף, ובעיקר ברגליים. הדרך היחידה להפחית את הסיכון לסיבוכים היא להבחין בפצע סכרת בזמן.

מדוע הפצע מתרפא באיטיות?

מספר גורמים עלולים להשפיע על יכולתו של הגוף לרפא את הפצעים, במצב של סוכרת:

רמות סוכר גבוהות בדם

רמת הסוכר בדם היא הגורם העיקרי הקובע את המהירות שבה יתרפא הפצע בגוף.

כאשר רמת הדם בגוף היא גבוהה מהרגיל:

  • היא מונעת את הזנת התאים בחומרים מזינים ובחמצן.
  • היא מונעת תפקוד יעיל של המערכת החיסונית שלכם.
  • היא מגבירה את הדלקת בתאי הגוף.

תופעות אלה משפיעות על האטת תהליך הריפוי של הפצע.

נוירופתיה – מחלות של מערכת העצבים ההיקפית

נוריופתיה היקפית עלולה לנבוע מרמות סוכר גבוהות בדם באופן עקבי. עם הזמן, גורם מצב זה נזק לעצבים ולכלי הדם, ועלול לגרום לאובדן תחושה באזורי הגוף המושפעים מהמחלה.

הנוירופתיה נפוצה במיוחד בידיים וברגליים. הסוכרת משפיעה על היכולת של האדם החולה לחוש בפצע שהופיע, ולכן פצעים ברגליים נפוצים יותר אצל אנשים עם סוכרת.

זרימת דם דלה

כפי שיעיד כל מומחה כירורג כלי דם, אנשים עם סוכרת נמצאים בסיכון כפול לפתח מחלה של כלי הדם ההיקפיים, מצב שפוגע בזרימת הדם בגוף. מחלה זו גורמת לצמצומם של כלי הדם בגוף ובכך מפחיתה את זרימת הדם לגפיים. מצב זה משפיע גם על יכולתם של תאי הדם לעבור בקלות בכלי הדם. כאשר רמת הגלוקוזה בדם גבוהה מהרגיל, הדם הופך למעובה יותר ומתקשה לזרום כרגיל בתוך הגוף.

מערכת חיסונית מוגבלת

אנשים רבים עם סוכרת סובלים גם מבעיות במערכת החיסונית. בעיות אלה לבוא לביטוי במספר התאים החיסוניים הנשלחים לריפוי הפצעים וביכולת שלהם לפעול. אם המערכת החיסונית לא יכולה לתפקד כראוי, ריפוי הפצע יהיה איטי יותר והסיכון לזיהום יהיה גבוה יותר.

זיהום

אם המערכת החיסונית היא לא במיטבה, הגוף נאלץ להיאבק כדי להדוף את החיידקים שגורמים לזיהומים.

רמות גבוהות מהרגיל של סוכר בדם, מגבירות את הסיכון לזיהום. זאת, משום שהחיידקים משגשגים מתוספת הסוכר הזמין בזרם הדם. רמות גבוהות של סוכר בדם עלולות לפגוע גם ביכולת של תאי החיסון להדוף את החיידקים הפולשים.

אם הזיהום אינו מטופל ויהוא חופשי להתפשט ללא הגבלה, הדבר עלול להוביל לסיבוכים כגון גנגרנה או אלח דם.

מה יכול לקרות אם הפצעים נותרים ללא טיפול?

הפצעים מהווים סיבה אמתית לדאגה. אם לא עוקבים אחריהם באופן צמוד, הם עלולים להתפתח במהירות ולהפוך לזיהום או לסיבוך רציני יותר.

החשש החמור ביותר הוא קטיעה. אנשים עם סוכרת מועדים לקטיעה כתוצאה מפצעים או כיבים ברגל, פי 15 מאנשים אחרים. למה זה קורה ואיך תוכלו למנוע זאת? על כך בהמשך.

כיצד לעזור לתהליך הריפוי?

הנה כמה טיפים שיעזרו לכם לזרז את תהליך הריפוי:

  • לערוך בדיקות עצמיות באופן קבוע. הבחנה בפצעים מוקדם ככל האפשר, עשויה למנוע זיהומים וסיבוכים. וודאו שאתם עורכים בדיקה עצמית מדי יום וחפשו פצעים חדשים, במיוחד ברגליים. ואל תשכחו לבדוק גם בין הבהונות ומתחתיהם.
  • להסיר רקמות מתות. פצעים סוכרתיים גורמים לעתים קרובות לנמק (מוות של תאים) ולרקמות עודפות. מצב זה עלול לקדם חיידקים ורעלים ולהגדיל את הזיהום של הפצע. תוכלו למנוע זאת על ידי בדיקת הרקמה הבסיסית ופגישה עם הרופא אשר יסייע לכם בתהליך ההסרה.
  • לשמור על תחבושות טריות. שינוי מתמיד של התחבושות על הפצע עלול להפחית את החיידקים ולשמור על רמות לחות מתאימות בתוך הפצע. יש רופאים הממליצים על תחבושות מיוחדות לטיפול בפצעים אלה.
  • למנוע לחץ באזור הפצעים. לחץ עלול לגרום לנזק לעור שיוביל לפצע עמוק יותר או לכיב.

מתי לגשת לרופא?

גשו למרפאה אם אתם סובלים מהתופעות הבאות:

  • עקצוץ
  • שריפה
  • אובדן תחושה
  • כאב מתמשך
  • נפיחות

גשו לרופא גם כאשר הסימפטומים מחמירים או נמשכים יותר משבוע.

כל פגיעה בעור הרגליים היא סיבה לדאגה. אז אם אינכם בטוחים לגבי הפצע, גשו לרופא. הרופא יוכל לזהות את הפצע ולייעץ על דרך הטיפול המתאימה ביותר. ככול שתקבלו טיפול מתאים במהירות הרבה ביותר, כך סביר יותר שתמנעו סיבוכים.

כיצד לשמור על הבריאות והריפוי בטווח הארוך?

כדי לשפר את המערכת החיסונית ולסייע בריפוי הפצע, תוכלו לנקוט בצעדים הבאים:

  • להקפיד על תזונה בריאה. לדיאטה שלכם יש השפעה ישירה על רמות הסוכר בדם, לכן, שמירה על תזונה נכונה היא המפתח לבריאות ארוכת טווח. אם אתם מסוגלים לשמור על רמות של גלוקוזה בריאה באופן עקבי, הסיכוי שתצליחו למנוע פצעים או לזרז את החלמתו של פצע שכבר הופיע, גדול יותר.
  • אנשים עם סוכרת יכולים לעתים קרובות לשמור על רמת סוכר נאותה בדם, על ידי הימנעות מפחמימות מעובדות, ממזונות עם סוכר וממזון מהיר. במקביל, מומלץ להגדיל את צריכת הסיבים, הפירות, הירקות והקטניות. תזונה נכונה מספקת לגוף את כל מה שהוא צריך לריפוי מהיר של הפצעים, כגון ויטמין C, אבץ וחלבון.
  • להקפיד על פעילות גופנית קבועה. הפעילות הגופנית מסייעת לשפר את הרגישות לאינסולין. היא גם עוזרת לסוכר בדם להזין את תאי הגוף באופן יעיל יותר, ובכך מקדמת את הריפוי והבריאות.
  • להפסיק לעשן. העישון מקטין את היכולת של התאים לשאת חמצן. העישון גם משבש את המערכת החיסונית ומגביר את הסיכון ללקות במחלות כלי דם.