רופא כלי דם פרטי פרופ' אריה בס
קיים קשר בין סוכרת לבין היכולת של הגוף לרפא את פצעיו. הסוכרת נוצרת כאשר הגוף לא מסוגל לייצר אינסולין או להשתמש בו. האינסולין הוא הורמון המאפשר לגוף להפוך גלוקוז או לסוכר – לאנרגיה. אם הגוף שלך מתקשה לחילוף החומרים של הגלוקוז, הדבר עלול להוביל לרמות גבוהות של סוכר בדם. מצב זה יכול להשפיע על יכולתו של הגוף לרפא פצעים.
אנשים עם סוכרת נוטים לסבול מפצעים קשיי ריפוי, פצעים המתפתחים במהירות אך מחלימים באיטיות רבה. לכן חשוב להיות מודעים לכך ולדעת למה לשים לב בגוף.
למרות שחתכים, פצעים, שריטות ושלפוחיות יכולים להיגרם בכל אזורי הגוף, פגיעה ברגליים היא הנפוצה ביותר אצל אנשים עם סוכרת. פצע קטן על כף הרגל, יכול להתפתח במהירות לפצע שלא עובר ולכיב בכף הרגל.
כיבים בכף רגל סוכרתית עלולים להיות חמורים ביותר אם לא יטופלו בזמן. בין 24%-14% מהאנשים עם סוכרת אשר מפתחים כיב, יצטרכו בסופו של דבר לעבור קטיעה של חלקה התחתון של הרגל.
מסיבה זו, חשוב מאוד שתערכו בדיקות עצמיות באופן קבוע ותעקבו מקרוב אחר כל פצע שמופיע בגוף, ובעיקר ברגליים. הדרך היחידה להפחית את הסיכון לסיבוכים היא להבחין בפצע סכרת בזמן.
מספר גורמים עלולים להשפיע על יכולתו של הגוף לרפא את הפצעים, במצב של סוכרת:
רמת הסוכר בדם היא הגורם העיקרי הקובע את המהירות שבה יתרפא הפצע בגוף.
תופעות אלה משפיעות על האטת תהליך הריפוי של הפצע.
נוריופתיה היקפית עלולה לנבוע מרמות סוכר גבוהות בדם באופן עקבי. עם הזמן, גורם מצב זה נזק לעצבים ולכלי הדם, ועלול לגרום לאובדן תחושה באזורי הגוף המושפעים מהמחלה.
הנוירופתיה נפוצה במיוחד בידיים וברגליים. הסוכרת משפיעה על היכולת של האדם החולה לחוש בפצע שהופיע, ולכן פצעים ברגליים נפוצים יותר אצל אנשים עם סוכרת.
כפי שיעיד כל מומחה כירורג כלי דם, אנשים עם סוכרת נמצאים בסיכון כפול לפתח מחלה של כלי הדם ההיקפיים, מצב שפוגע בזרימת הדם בגוף. מחלה זו גורמת לצמצומם של כלי הדם בגוף ובכך מפחיתה את זרימת הדם לגפיים. מצב זה משפיע גם על יכולתם של תאי הדם לעבור בקלות בכלי הדם. כאשר רמת הגלוקוזה בדם גבוהה מהרגיל, הדם הופך למעובה יותר ומתקשה לזרום כרגיל בתוך הגוף.
אנשים רבים עם סוכרת סובלים גם מבעיות במערכת החיסונית. בעיות אלה לבוא לביטוי במספר התאים החיסוניים הנשלחים לריפוי הפצעים וביכולת שלהם לפעול. אם המערכת החיסונית לא יכולה לתפקד כראוי, ריפוי הפצע יהיה איטי יותר והסיכון לזיהום יהיה גבוה יותר.
אם המערכת החיסונית היא לא במיטבה, הגוף נאלץ להיאבק כדי להדוף את החיידקים שגורמים לזיהומים.
רמות גבוהות מהרגיל של סוכר בדם, מגבירות את הסיכון לזיהום. זאת, משום שהחיידקים משגשגים מתוספת הסוכר הזמין בזרם הדם. רמות גבוהות של סוכר בדם עלולות לפגוע גם ביכולת של תאי החיסון להדוף את החיידקים הפולשים.
אם הזיהום אינו מטופל ויהוא חופשי להתפשט ללא הגבלה, הדבר עלול להוביל לסיבוכים כגון גנגרנה או אלח דם.
הפצעים מהווים סיבה אמתית לדאגה. אם לא עוקבים אחריהם באופן צמוד, הם עלולים להתפתח במהירות ולהפוך לזיהום או לסיבוך רציני יותר.
החשש החמור ביותר הוא קטיעה. אנשים עם סוכרת מועדים לקטיעה כתוצאה מפצעים או כיבים ברגל, פי 15 מאנשים אחרים. למה זה קורה ואיך תוכלו למנוע זאת? על כך בהמשך.
הנה כמה טיפים שיעזרו לכם לזרז את תהליך הריפוי:
גשו למרפאה אם אתם סובלים מהתופעות הבאות:
גשו לרופא גם כאשר הסימפטומים מחמירים או נמשכים יותר משבוע.
כל פגיעה בעור הרגליים היא סיבה לדאגה. אז אם אינכם בטוחים לגבי הפצע, גשו לרופא. הרופא יוכל לזהות את הפצע ולייעץ על דרך הטיפול המתאימה ביותר. ככול שתקבלו טיפול מתאים במהירות הרבה ביותר, כך סביר יותר שתמנעו סיבוכים.
כדי לשפר את המערכת החיסונית ולסייע בריפוי הפצע, תוכלו לנקוט בצעדים הבאים: