מפרצת היא תופעה רפואית המתבטאת בהתרחבות של אחד מכלי הדם. מפרצת שלא מתגלה בזמן עלולה להמשיך ולהתרחב ובכך להגדיל את הסיכוי להתפוצצות כלי הדם.
אם אתם חווים כאב ראש פתאומי או חמור, או חשים בתסמינים אחרים הקשורים למפרצת, גשו לבדיקה. מומחה כירורג כלי דם הוא הרופא שיבדוק אתכם ויוכל לקבוע אם קיים דימום בחלל שבין המוח לבין הרקמה הסובבת אותו, תופעה שנקראת דימום סברכנוידי (subarachnoid hemorrhage), או שמא מדובר בסוג אחר של שבץ. במקרה שהרופא יבחין בדימום פנימי הוא יוכל לקבוע אם הדימום נגרם כתוצאה ממפרצת.
אם התסמינים – כמו כאב מאחורי העין, שינויים בראייה או ראייה כפולה – מעידים על מפרצת מוחית שעדיין לא התפרצה, הרופא יערוך בדיקות נוספות כדי לזהות את המפרצת הפוגענית.
מה כוללות בדיקות האבחון?
- טומוגרפיה ממוחשבת (CT). סריקת CT, היא בדרך כלל הבדיקה הראשונה המאפשרת לקבוע אם יש לכם דימום במוח. בעקבות הבדיקה תתקבל פריסה של תמונות דו ממדיות של המוח שלכם.
בבדיקה זו ייתכן גם שתוזרק זריקת צבע אשר מקלה על הצפייה בזרימת הדם במוח, ומסוגלת להצביע על נוכחות של מפרצת. בדיקת CT הנעזרת בהזרקת צבע, נקראת צילום CT אנדיוגרפי (angiography).
- בדיקת נוזל שדרתי. אם יש לכם דימום סברכנוידי, סביר להניח שיימצאו תאי דם אדומים בנוזל המקיף את המוח ואת עמוד השדרה (הנוזל המוחי). אם קיים חשש למפרצת אבל בדיקת ה- CT לא מעידים שקיים דימום, הרופא יציע בדיקה של הנוזל השידרתי. ההליך לבדיקת הנוזל המוחי בצוואר מתבצע בעזרת מחט המוציאה את הנוזל, והוא נקרא ניקור חוט השדרה.
- בדיקת MRI, דימות תהודה מגנטית, משתמשת בשדה מגנטי ובגלי רדיו כדי ליצור תמונות מפורטות, דו ממדיות או תלת ממדיות. סוג מסוים של MRI מסוגל להעריך את מצב העורקים באופן מפורט ולזהות נוכחות של מפרצת.
- אניוגרמה (aniogram) מוחית. במהלך טיפול זה הרופא מכניס צינור דק וגמיש (צנתר) לעורק גדול, בדרך כלל במפשעה, ומשחיל אותו עד שהוא מגיע לעורקים במוח. צבע מיוחד מוזרק לתוך הצנתר ומועבר אל העורקים ברחבי המוח.
סדרה של תמונות רנטגן שמפיקה בדיקה זו, יכולה לחשוף פרטים על מצב העורקים ולזהות מפרצת. בדיקה זו פולשנית יותר מאחרות ומשמשת בדרך כלל במקרים שבהם בדיקות אבחון אחרות לא מספקות מידע מספיק, למרות שאתם מתלוננים על תופעות המזכירות תסמינים למפרצת.
סוגי טיפול במפרצת
קיימות שתי שיטות נפוצות לטיפול במפרצות:
- ניתוח תוך גולגלתי להחדרת מהדק (surgical clipping). הליך אשר מיועד לסגור ולאטום את המפרצת. המנתח מסיר קטע מהגולגולת כדי לקבל גישה למפרצת, מאתר את כלי הדם שמזין את המפרצת, מהדק את המהדק המתכתי הזעיר בבסיס המפרצת, אוטם אותה ועוצר את זרימת הדם במקום.
- ניתוח אנדו-וסקולרי (Endovascular coiling). הליך פחות פולשני מהקודם, אשר במהלכו המנתח מחדיר צנתר לאחד העורקים, בדרך כלל במפשעה, ומשחיל אותו עד למקום המפרצת. כעת, הוא מחדיר קפיצי פלטינה זעירים אל חלל המפרצת אשר גורמים להיווצרות קריש דם בתוך המפרצת, קריש אשר יחסום את זרימת הדם למפרצת.
שני התהליכים הללו כרוכים בסיכונים פוטנציאליים, בעיקר דימום במוח או פגיעה בזרימת הדם למוח. הניתוח הווסקולרי הוא קצר יותר וגם פחות פולשני, לכן הוא עשוי להיראות בטוח יותר, אבל בהליך זה הסיכוי שיהיה צורך לחזור שוב על הטיפול בעתיד בשל פתיחה מחדש של המפרצת, גבוה יותר.
טיפול חדשים יותר לטיפול במפרצת מוחית מתבסס על הסטת זרימת הדם ומשתמש בשתלים דמויי סטנט המסיטים את זרימת הדם הרחק ממקטע המפרצת. ההסטה מפסיקה את תנועת הדם בתוך המפרצת ובכך מגרה את הגוף לרפא את האזור ומעודדת את שחזור אבי העורקים. הסטת הזרימה עשויה להיות שימושית במיוחד כאשר המפרצת גדולה במיוחד, ולא ניתן לטפל בה בבטחה באפשרויות הטיפול האחרות.
שיטות אחרות לטיפול במפרצת המוח נועדו להקל על התסמינים ועל ניהול המפרצת.
- משככי כאבים לטיפול בכאבי הראש.
- תרופות נגד התקפי לב לטיפול בהתקף הקשור למפרצת.
- תרופות הפועלות כחסמים למניעת חדירת סידן והצטברותו על קירות כלי הדם. תרופות אלה עשויות להפחית את ההצטמצמות וההיצרות של כלי הדם, היצרות שעלולה להפוך לסיבוך של מפרצת.
- טיפול למניעת שבץ כתוצאה מאי ספיקת דם, כולל שימוש בזריקות תוך ורידיות הנקראות ואסופרסור (vasopressor), אשר מעלות את לחץ הדם במטרה להתגבר על ההתנגדות לזרימה בכלי הדם הצרים.
- אנגיופלסטיקה (angioplasty), הוא טיפול אלטרנטיבי למניעת שבץ שבמהלכו המנתח משתמש בצנתר כדי לנפח בלון זעיר המרחיב את כלי הדם הצר במוח.
- צנתר לניקוז צווארי או מותני אשר יפחית את הלחץ הנוזלי הנוצר כתוצאה מהמפרצת. הצנתר ממוקם בחלל המוח המוצף בנוזלים ומנקז את הנוזלים העודפים לתוך שקית חיצונית.
אגב, כאשר מדובר במפרצת בטנית, ולא מוחית, אזי המפרצת בדרך כלל בעלת ממדים קטנים ופחות מדאיגים.
בסופו של דבר, ההמלצה לטיפול המתאים תעשה תוך הסמכות, בין השאר, על גודל המפרצת, מיקומה, המראה הכללי של המפרצת המוחית והיכולת שלכם לעבור את ההליך הטיפולי.
אולי יעניין אתם גם?